5

Untung! - RM50 untuk 5 tahun

Posted by Ridhwan Othman on Tuesday, June 05, 2012
Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Bagi yang dah membuka perniagaan samada milikan tunggal mahupun perkongsian, dan juga bagi yang berkira-kira mahu perniagaan baru, ada berita yang mampu membuat anda rasa gembira. Kebiasaannya bayaran untuk pendaftaran perniagaan milikan tunggal adalah RM30 dan perkongsian adalah RM60 untuk setahun. Betul kan?


kos daftar syarikat turun




Namun berita baiknya ialah baru-baru ini, Perdana Menteri kita mengumumkan penurunan kadar bayaran pendaftaran kali pertama bagi perniagaan milikan tunggal dan perkongsian kepada RM50 untuk tempoh lima tahun sekali gus. Wow! Jimat tu. Selama ni bayar RM150 dan RM300 untuk tempoh 5 tahun, ni dah kurang banyak.


Ini untuk menggalakkan ramai lagi perniagaan baru untuk diceburi golongan baru dan mengurangkan beban peniaga yang tidak mempunyai SOCSO dan terpaksa menanggung kos hospital. Selain tu,  jumlah bayaran kompaun pendaftaran lewat dan pembaharuan lewat lesen dikurangkan sebanyak 50 peratus. Semua ini dikuatkuasakan bermula 1 Jun 2012 sampai 31 Disember 2012.


Para pembaca, jom manfaatkan peluang ini. Jangan tunggu sampai tahun depan pula, kerana tahun depan mungkin dah tak dapat tawaran yang macam ni.






Tagline admin: Ini pendapat saya, PENDAPAT ANDA?

4

Kenapa Menulis? Kenapa Niche Bisnes?

Posted by Ridhwan Othman on Sunday, June 03, 2012
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Blog ni lama tak update, agak berminggu-minggu jugala kan. Macam dah malas je admin nak update, itu anggapan sesetangah orang yang membaca la kan. Bukan begitu niat admin. Admin selalu je blogwalking namun tiada post baru. Kenapa ye? Dah tiada idea ke admin ni? Kalau tiada idea, baik tutup kan? Mari admin terangkan mengapa admin menulis blog dan memilih niche bisnes atau perniagaan walaupun tahu niche ni tak popular.

berfikir,ingat
Menulis sekadar memberi peringatan pada seseorang.

Pada sesetengah orang, menulis blog ni macam diari hidup, nak berkongsi dengan orang ramai. Ada juga berkenaan nak duit melalui blog, berniaga online, ada juga yang sekadar meniru orang lain yang rata-ratanya semua sudah ada blog. Namun, untuk admin, admin menulis blog sekadar untuk mengingatkan admin mengenai apa yang telah admin tulis dan minat admin adalah terhadap bisnes/perniagaan.

Contohnya, jika dalam perniagaan yang admin ingin ceburi lebih besar pada masa hadapan, tetapi hampir berputus asa, admin akan mencari post admin yang bermotivasi seperti Putus Asa Halangan Terhebat Kejayaan, admin akan kembali berkeyakinan. Jika admin mengharapkan sesuatu atau berkhayal, Bukan Sebarangan Angan Mat Jenin akan menjadi titik tolak untuk admin menjadikannya realiti dengan berusaha.

Itulah sebabnya admin menulis blog niche perniagaan/bisnes. Perkongsian dengan pihak umum mengenai pendapat admin mengenai perniagaan, menjadi bonus untuk admin sekiranya ada pihak mengamalkan atau menilai blog admin dari sudut positif. Sekurang-kurangnya admin ada menyumbang pada masyarakat walaupun tidak seberapa penting.

Pesanan admin pada pembaca, tulislah blog walaupun sedikit. Tidak perlu ada sebab yang besar untuk anda tidak menulis walaupun sekadar suka-suka kerana mungkin ada yang akan memberi manfaat pada seseorang. Di zaman moden ini, semua orang berhak menulis dan memberi pendapat, tetapi dengan cara yang bersopan dan berhemah.



Tagline admin: Ini pendapat saya, PENDAPAT ANDA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © 2011 Pendapat Niaga ~ Perniagaan | Psikologi ~ All rights reserved. Edited by Pendapat Niaga. | Bloggerized by Pendapat Niaga.